El Ambulante

Gisteren zag ik op het Latin America Film Festival in Utrecht de documentaire El Ambulante. De tranen rolden bij deze film over mijn wangen. Zowel van het lachen als van ontroering.

El Ambulante vertelt het verhaal van Daniel Burmeister, een filmmaker die in Argentinië van dorp tot dorp reist en daar samen met de inwoners van het dorp in 20 tot 30 dagen een film maakt. Hij vraagt toestemming aan de burgemeester, vraagt om onderdak en voedsel en slaat aan het filmen. Als Burmeister aan de dorpsbewoners vraagt of ze mee willen spelen in een film, zijn ze in het begin wat lacherig en onzeker, maar al gauw komen de sterke verhalen over hun acteertalenten los. De dorpsbewoners spelen zichzelf in de film. Een brandweerman speelt de brandweerman. De priester speelt de priester. Behalve als deze even weg is, dan valt met gemak een voorbijganger in.

Het is mooi te zien hoe de dorpsbewoners helemaal opgaan in de film en weer contact maken met elkaar. Zoals één jongen in de documentaire vertelt: “Ik heb nu gesprekken met buren waar ik eerder alleen maar “hallo” tegen zei. Het maken van deze film zorgt voor een sociale contacten en saamhorigheid.”
De dorpen waar Burmeister filmt hebben maximaal 700 inwoners en er is weinig vertier en al helemaal geen bioscoop. Na het maken van de film monteert Burmeister de film in het dorp en wordt deze drie dagen lang vertoont.

Burmeister leeft in eenvoud. Hij verdient zijn geld met de toegangskaartjes voor de film. Zo kan hij bijvoorbeeld zijn kleinzoon uit Colombia over laten komen. Zijn auto valt van ellende uit elkaar, maar hij weet deze elke keer weer op ingenieuze wijze te repareren. Hij denkt er zelfs over zijn auto een chassis van hout te geven. Het is een man die in oplossingen denkt. Originele oplossingen.

Wat me ontroerde in de film is de hele persoon Daniel Burmeister. Zijn kinderlijk enthousiasme, zijn gedrevenheid, zijn passie voor film en voor mensen. Zijn eenvoudige leven. Heerlijk om een film over hem te zien. Stiekem zou ik af en toe ook wel zo willen leven.

El Ambulante is een feel-good documentaire waarbij je minimaal met een glimlach op je gezicht de zaal verlaat.


Interview met één van de regisseurs, Eduardo de la Serna.

Meer informatie over Burmeister (in het Spaans).

2 gedachten over “El Ambulante”

  1. Leuk om te lezen Esther. Deze film lijkt me ook leuk om in mijn Spaanse klas te vertonen. Dank voor de recensie en fijn dat je er van genoten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *